Let op : Fiscale regime gemeubileerde verhuur in Frankrijk op de schop

(Gepubliceerd op 13/02/2024 )


De Franse wet voor het budget 2024 heeft een aantal wijzigingen doorgevoerd.

Ik belicht hier twee wijzigingen die van belang kunnen zijn voor Nederlanders die in Frankrijk gemeubileerd verhuren.

1° De drempel om van het vereenvoudigde regime ‘Micro Bic’ gebruik te kunnen maken, en de forfaitaire aftrek voor lasten (dus de feitelijk te betalen belasting).

Over deze wijzigingen is nu al discussie, een deel van de wijzigingen zouden per vergissing doorgevoerd zijn en zullen hoogstwaarschijnlijk de komende maanden weer veranderen. Op dit moment is die regel dus van toepassing op inkomsten uit 2023.

Op 22 februari is een nieuwe publicatie hierover verschenen op service public (naar een publicatie van BOFIP, een bulletin waarin de Franse belastingdienst officieel zijn positie aangeeft).

Om te voorkomen dat deze regels retroactief wordt toegepast, en dus voor de belastingbetaler de consequenties hiervan te verminderen, is het mogelijk voor de inkomsten van 2023 nog de oude regels van 2023 te hanteren : https://www.service-public.fr/particuliers/actualites/A17080?xtor=EPR-100

2° Verder is er een kleine wijziging betreffende de optie voor BTW bij gemeublieerde verhuur.

 

1° GEMEUBILEERDE VERHUUR – régime Micro Bic (vereenvoudigde aangifte inkomstenbelasting)

In 2023 was de situatie als volgt :

Gemeubileerde verhuur (niet geclassificeerd) werd gezien als dienstverlening (prestation de service), waarvoor de drempel €77700 was. Forfaitaire aftrek van lasten 50%

Voor gemeubileerde toeristische verhuur (meublé de tourisme classé) en chambres d’hôtes kon men tot een omzet van € 188700 gebruik maken van Micro Bic. Forfaitaire aftrek van lasten 71%

De LF 2024 heeft het artikel over het regime Micro Bic als volgt aangepast :

Er is een extra categorie ingevoerd, met name niet geclassificeerde gemeubileerde verhuur :

a)   Drempel van €188700 voor geclassificeerde gemeubileerde toeristische verhuur (meublé de tourisme classé) en chambres d’hôtes. Forfaitaire aftrek van lasten 71%

b)   Drempel van €15000 voor Gemeubileerde toeristische verhuur (zonder sterren). Forfaitaire aftrek voor lasten 30%

c)   Drempel van €77700 voor andere gemeubileerde verhuur (niet toeristisch). Forfaitaire aftrek lasten 50%

Voor geclassificeerde gemeubileerde toeristische verhuur eventueel extra 21% aftrek van lasten in een regio die niet als  ‘Zone tendue’ wordt gekwalificeerd.

DE CONCLUSIE IS OP DIT MOMENT EN ALS DE REGELGEVING ZO BLIJFT DAT JE EEN CLASSIFICATIE MOET AANVRAGEN OM NOG VAN HET GUNSTIGE REGIME TE KUNNEN PROFITEREN. Dat kan bij Atout France https://www.classement.atout-france.fr/le-classement-des-meubles-de-tourisme.

Echter, omdat de regelgeving op ieder moment nog veranderd kan worden, is het mogelijk even af te wachten.

BOFIP heeft op 14 februari 2024 een publicatie hierover geplaatst : Om te voorkomen dat deze regels retroactief wordt toegepast, en dus voor de belastingbetaler de consequenties hiervan te verminderen, is het mogelijk voor de inkomsten van 2023 nog de oude regels van 2023 te hanteren.

 

 

2° REGIME PARAHOTELIER – verhuur met optie voor BTW.

Het was in 2023 mogelijk te opteren voor BTW als bij gemeubileerde verhuur 3 van de 4 volgende diensten werden aangeboden : Ontbijt, receptie, regelmatig schoonmaken, lakens en handdoeken leveren.

 

Het artikel hierover in de Franse CGI (art 261 D 4°) is nu als volgt aangepast :

Gemeubileerde verhuur waarbij de duur van verhuur niet langer dan 30 nachten is, en waarbij 3 van de 4 volgende diensten worden geleverd : Ontbijt, receptie, regelmatig schoonmaken, lakens en handdoeken.

Het BTW tarief is 10% .

Nog een speciale opmerking voor campings :

Maar ter beschikking stellen van caravans, tenten, mobil-homes en tiny houses die speciaal zijn ingericht en als ‘installation fixe’ worden gezien, is onderhevig aan het gewone BTW tarief, behalve als de camping sterren heeft (camping classé).