ZAKEN DOEN in FRANKRIJK (Gepubliceerd op 11/10/2019)

 

Als je een onderneming hebt in Nederland en eigenlijk ook in Frankrijk zaken zou willen doen, zonder meteen een filiaal te openen, is het mogelijk eerst een bureau de liaison op te richten.

Met dit bureau kun je geen commerciële activiteiten uitoefenen. Het bureau is namelijk een vertegenwoordiging van het Nederlandse bedrijf en maakt het mogelijk de Franse markt te testen, reclame te maken en toekomstige klanten en leveranciers te werven.

Het bureau moet een wettelijke vertegenwoordiger (“représentant légal”) aanwijzen die contacten onderhoudt als intermediair tussen het Nederlandse bedrijf en de Franse counterparts.

Het bureau de liaison mag zelf geen contracten afsluiten, dat moet het Nederlandse bedrijf doen. Als het bureau zelf contracten afsluit, kan het door de Franse instanties als filiaal beschouwd worden, waardoor er fiscale, juridische en financiële verplichtingen ontstaan. De belastingdienst kan u dan alsnog een aanslag sturen.

 

Oprichting:

-         Je moet het bureau inschrijven bij het CFE (centre de formalité des entreprises) van het Chambre de Commerce et d’Industrie in de regio waar je het bureau wilt oprichten, je krijgt daarna een SIREN en een SIRET nummer. Dit kan online.

-         Het is sterk aan te raden het bureau ook in te schrijven in het de RCS (registre de commerce et des sociétés), zelfs als dit niet verplicht is. Je krijgt dan een extrait K-Bis, waar banken of verzekeringen vaak om vragen.

 

Als je niet ingeschreven staat in het RCS en wel werknemers in dienst wilt nemen, moet je sociale lasten afdragen bij URSSAF van het departement Bas-Rhin.

Je moet je dan ook registreren bij de belastingdienst voor bedrijven (SIE- service des impôts des entreprises).

 

Als je wel ingeschreven staat in het RCS en werknemers in dienst wilt nemen, moet je sociale lasten afdragen bij URSSAF van het departement waar het bureau actief is en gaat de registratie bij de belastingdienst automatisch.

 

 

Je kunt een lokaal huren of gebruik maken van een “société de domiciliation” voor het adres.

Je betaalt geen vennootschapsbelasting, lokale belasting of BTW omdat je geen commerciële activiteiten uitoefent. Als je werknemers in dienst hebt moet u wel belasting afdragen die hier betrekking op hebben.

 

Je mag 5 jaar lang deze vestiging aanhouden, daarna moet je een commerciële structuur creëren.