LET OP : NIEUWE DECLARATIEPLICHT FRANS ONROEREND GOED (Gepubliceerd op 24/02/2023)

Als u een tweede huis hebt in Frankrijk kent u hoogstwaarschijnlijk de lokale belastingen:

Taxe d'habitation (belasting inwoners) en taxe foncière (belasting eigenaren).

Sinds januari 2023 is de taxe d'habitation afgeschaft voor hoofdverblijven, maar niet voor tweede huizen of leegstaande huizen. Om de Franse belastingdienst in staat te stellen duidelijk te identificeren op welke woningen deze belasting van toepassing is, is er een nieuwe declaratieplicht ingevoerd (artikel 1418 CGI).

Deze nieuwe declaratieplicht heeft gevolgen voor u als eigenaar. Zo moet u voor elk van uw panden (inclusief parkeerplaatsen, kelders, enz.) meedelen of het een hoofdverblijf of tweede woning betreft die u zelf bewoont en wanneer u de woning niet zelf bewoont, de identiteit van de bewoners en de periode van hun bezetting doorgeven (situatie per 1 januari 2023).

Om uw aangifte te vergemakkelijken zijn de bij de Belastingdienst bekende gegevens vooraf ingevuld. Het is belangrijk, ook in het geval de gegevens vooraf zijn ingevuld, om ervoor te zorgen dat de informatie over u correct is. Zo niet, dan moet u de informatie corrigeren. Na deze eerste aangifte is alleen bij verandering van situatie een nieuwe aangifte vereist.

U heeft tot 30 juni 2023 de tijd om de declaratie te doen op uw beveiligde inlogaccount op de website impots.gouv.fr, in het tabblad: "Biens immobiliers" (gérer mes biens immobiliers).

Voor meer informatie kunt u de rubriek "Mijn onroerend goed beheren" op de website impots.gouv.fr raadplegen. Als u hulp nodig heeft bij uw aangifte, kunt u bellen naar 0 809 401 401, van maandag tot vrijdag van 8u30 tot 19u, of rechtstreeks naar de lokale Franse belastingdienst om toegang te krijgen tot een inlogaccount en indien nodig te profiteren van persoonlijke ondersteuning. 3154